Magister żywienia człowieka, doktor nauk o żywności i żywieniu, Starszy specjalista-naukowiec ds. żywienia, Dietetyk


Białko można znaleźć w całym organizmie. W mięśniach, kościach, skórze, włosach i zasadniczo w każdej innej części ciała lub tkance. Tworzy enzymy i hormony, które kontrolują wiele reakcji chemicznych oraz hemoglobinę, która przenosi tlen we krwi. Istnieje co najmniej 10 000 różnych białek, które sprawiają, że jesteś tym, kim jesteś. Białko składa się z dwudziestu elementarnych bloków budulcowych, zwanych aminokwasami. Nasze ciała nie mogą przechowywać aminokwasów, więc znalazły dwa sposoby ich wytwarzania - od podstaw lub modyfikując inne.
Jednak istnieje 9 aminokwasów, których nasz organizm nie może sam wytworzyć, dlatego nazywa się je niezbędnymi. Aby uzyskać te ważne niezbędne aminokwasy, musisz je pozyskiwać z pożywienia.

Marlene Nordlander
Starszy trener Global Wellness, Zarejestrowany dietetyk, Magister dietetyki i nauki o żywieniu człowieka, Certyfikowana instruktorka fitness i fizjoterapeutka, Doświadczenie w żywieniu sportowców
